Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου αλλά και το προφίλ εκείνων που θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού μιλά μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» η βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

Πριν λίγες ημέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους δύο συμπολίτες μας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δέχτηκαν επίθεση. Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο για άλλη μία φορά για κάτι αρνητικό. Τι γίνεται λάθος στην πόλη;

Το περιστατικό αυτό είναι απολύτως ανησυχητικό, γιατί βάζει στο επίκεντρο ένα ευρύτερο ζήτημα μισαλλοδοξίας, ομοφοβίας και απρόκλητης βίας που φαίνεται να εκκολάπτεται κυρίως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Βέβαια, αυτό δεν απηχεί ούτε στην κουλτούρα των Θεσσαλονικέων ούτε στην πολυδύναμη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, υπογραμμίζει την ύπαρξη και ένταση εκδήλωσης τέτοιων ακραίων φωνών και απόψεων. Παράλληλα, καθιστά και αδήριτη την ανάγκη για την ακραιφνή απομόνωσή τους από το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Και τον τρόπο σε αυτό δείχνουν τόσο η πολιτική συναίνεση όσο και οι εφαρμοσμένες πολιτικές υπέρ της κοινωνίας.

Πρόσφατα στο γραφείο σας μέλη της νεολαίας της Χρυσής Αυγής θυροκόλλησαν επιστολή για τη θετική στάση σας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τι απαντάτε;

Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να εκφοβίσουν τόσο εμένα όσο και την παράταξη της ΝΔ. Βρίσκομαι στην πολιτική για να υπηρετώ τις ιδέες και τις θέσεις μου. Θα συνεχίσω να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα μαχόμενη με ευσυνειδησία και συνέπεια, έχοντας ως φάρο στην πολιτική μου πορεία τις αξίες και τα ιδανικά μου, με τα οποία πορεύομαι στην 20ετή διαδρομή μου στα κοινά.

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα έδωσε το σήμα για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών. Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης του Ιουνίου; Σας προβληματίζει το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές μπορεί να εκφραστεί η διαμαρτυρία των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση;

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η κάλπη είναι άδεια. Οι πολίτες σαφώς θα θέσουν ως κύριο γνώμονά τους την εσωτερική πολιτική διαχείριση ζητημάτων, όπως είναι και η ακρίβεια. Ωστόσο, η αναμέτρηση αυτή θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον, καθώς και το πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Για το λόγο αυτό, εμείς ως Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει από τα κόμματα για τη συμμετοχή ή μη celebrities στα ψηφοδέλτια, ωστόσο σχεδόν σε όλες τις λίστες συμμετέχουν. Ποια τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι της ΝΔ κατά την άποψή σας;

Νομίζω ότι το ζητούμενο, όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι τα ψηφοδέλτια να καταρτίζονται με άτομα που διακρίνονται από ακεραιότητα, αφοσίωση και ισχυρό αίσθημα ευθύνης, έχοντας ως κύριο στόχο να εκπροσωπούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.

 

Πρόσφατα συμμετείχατε στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι ως μέλος της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, ενώ επίσης συμμετέχετε και ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στο Συμβουλίου της Ευρώπης. Ποια είναι η εμπειρία σας από αυτά;

Ως προς το Βουκουρέστι, ήταν μία πολύ διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να παρακολουθείς τι πραγματεύεται η Ευρώπη. Επίσης, διαπίστωσα βιωματικά την πολύ ισχυρή και άκρως καθοριστική παρουσία της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, η οποία πιστοποιήθηκε και από την πολύ δυνατή και στοχευμένη ομιλία του εκεί. Πράγματι, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα η επιλογή μου ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Χάρη στην ιδιαίτερα αποτελεσματική καθοδήγησή της παράγουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και πετυχαίνουμε καίριους στόχους, όπως ήταν και η πρόσφατη εκλογή του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου ως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα αξίωμα που κατέχει για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός.

Ως δικηγόρος έχετε βρεθεί στο πλευρό πολλών εργαζομένων στα δικαστήρια. Ένα από τα βασικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι η ακρίβεια, με τον μισθό πλέον να μην επαρκεί για όλο το μήνα. Θεωρείτε πως υπάρχουν επιπλέον περιθώρια για λήψη νέων μέτρων και τι είδους πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Η ακρίβεια αποτελεί αναμφίβολα κυρίαρχο ζήτημα για όλα τα νοικοκυριά. Για την αντιμετώπισή της η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την βούλησή της προς την κατεύθυνση αυτή στηριζόμενη στο εξής τρίπτυχο: μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης των πιο ευάλωτων και στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά κατά της αισχροκέρδειας. Όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται γίνονται πάντα μέσα στα πλαίσια μίας λελογισμένης δημοσιονομικής διαχείρισης, χωρίς να υπάρξει ρίσκο να χαθούν όλα όσα με τόσο κόπο ο ελληνικός λαός κέρδισε. Προς την κατεύθυνση αυτή έρχεται και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του επόμενου μήνα που θα δώσει μία περαιτέρω ανάσα στους εργαζόμενους.

Το έργο του FlyOver έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβλήματα στην πόλη. Υπάρχουν περιθώρια και ποια είναι αυτά για την απομείωση των συνεπειών από τις εργασίες κατασκευής του;

Είναι πέρα από κάθε συζήτηση ότι το έργο του Fly Over είναι και αναγκαίο και χρήσιμο. Βέβαια, οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις των έργων κατασκευής του, αγγίζουν όλους τους Θεσσαλονικείς. Πρόκειται για μία κατάσταση δυναμική, όπου το υπουργείο διαμορφώνει αντίστοιχα τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν. Ακριβώς και για αυτόν τον λόγο, ως βουλευτής, μέσα από τη γνώση του ζητήματος, ενεργώ και προτείνω λύσεις. 

Επειδή αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης του κυκλοφοριακού, κατέθεσα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών εφτά προτάσεις. Μία από αυτές είναι η εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου, η οποία περιλαμβάνεται και στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Πώς αξιολογείτε το μέχρι σήμερα έργο του νέου δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη με τον οποίο συναντηθήκατε πρόσφατα;

Επισκέφτηκα πολύ έγκαιρα τον κ. Αγγελούδη, και είχαμε μία ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση. Στο επίκεντρο της συνάντησής μας βρέθηκαν ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής για την πόλη. Μάλιστα, αναφορικά με το ζήτημα του FlyOver διαπιστώσαμε με τον κ. Αγγελούδη ότι υπάρχουν οι δίαυλοι για συμπόρευση σε κοινές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. 

Επειδή όλοι κρινόμαστε με μετρήσιμα αποτελέσματα, στους πρώτους 2,5 μήνες της θητείας του νέου δημάρχου είναι σημαντικό ότι καταγράφεται μία αισθητά βελτιωμένη εικόνα στο νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης μας, αυτό της καθαριότητας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.03.2024

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol