Ειλικρινής και εκπεφρασμένη η πρόθεση της κυβέρνησης για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, η ελληνική οικονομία φαίνεται να παραμένει σε ανοδική πορεία και την επόμενη χρονιά, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Υφίσταται μια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, που στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην υπεραπόδοση της ίδιας της οικονομίας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση και αναγνωρίζεται και διεθνώς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,4% έναντι εκτίμησης για 4%. Παράλληλα, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 10,6% από 11,2% το 2023, ενώ σε δημοσιονομικό επίπεδο το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% για το 2023.

Φυσικά, η παραπάνω προοπτική τελεί υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ και του φόβου μιας γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, καθ’ όσον ενδέχεται να δημιουργηθούν και αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα αφορούν και την ελληνική οικονομία. Βασικό ζήτημα σε οικονομικό επίπεδο για την κυβέρνηση είναι το τι θα συμβεί με τις τιμές στην ενέργεια, καθώς και το πώς θα επηρεαστούν ανάλογα τόσο με τη διάρκεια του πολέμου όσο και με το εύρος των χωρών που θα περιλαμβάνει. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει τις όποιες αναταράξεις μπορεί να υπάρξουν.

Η στήριξη της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι δεδομένη και συνεχής. Για το 2024 πρόκειται να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο τη μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Οι παρεμβάσεις αυτές μεταφράζονται σε μόνιμη αύξηση των αποδοχών, καθώς και σε περαιτέρω κατάργηση φορολογικών βαρών, σε επιδοτήσεις και στοχευμένη ενίσχυση των πιο ευάλωτων. Όλα τα παραπάνω επιχειρείται να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα του κύματος ακρίβειας, που εξακολουθεί να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Όλοι συμφωνούμε ότι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και παθογένειες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες κινήσεις, με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, πάντα στοχευμένα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Στο πλαίσιο αυτό και υπό το δεδομένο ότι αποκτήσαμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούσε να επανεξεταστεί από το οικονομικό επιτελείο ένα νέο άνοιγμα ρύθμισης με πολλές δόσεις και ευνοϊκούς όρους για την πληρωμή των χρεών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να περιλαμβάνονται και τα παλαιότερα, προ κορονοϊού, χρέη. Και τούτο διότι, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ο ένας στους δύο οφειλέτες αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, χάνοντας τη ρύθμιση στην οποία έχει ενταχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο θεσμικός και εκτελεστικός ρόλος της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που νομοθετεί. Οι παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν μόνιμο χαρακτήρα και το συνολικό όφελος για τους πολίτες ανέρχεται σε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για το 2024, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ειλικρινής και εκπεφρασμένη και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναγκαίο να είναι απολύτως αποτελεσματικά.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το παρόν της Κυριακής» στις 22/10/2023

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol