Το αναπτυξιακό στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Η ανάπτυξη ήταν πάντα το μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα στοίχημα που η πόλη μας έχει ανάγκη να κερδίσει, ιδίως τη χρονική αυτή στιγμή, που η ενεργειακή κρίση πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε συνέχεια της πανδημικής και της μνημονιακής κρίσης.


Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας κόμβος νέων τεχνολογιών και καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία, και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, ενισχύοντας τόσο την απασχόληση όσο και την τοπική επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, η θέση μου αυτή είναι διαχρονική, την έχω διατυπώσει από τότε που ήμουν δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδράμω στην υλοποίησή της και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η δυναμική της Θεσσαλονίκης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες κολοσσούς στον κλάδο που καθεμία δραστηριοποιείται, όπως η Deloitte, η Cisco και η Pfizer.


Παράλληλα, όμως, μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελούν και τα έργα υποδομής της. Στην κατεύθυνση αυτή, γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που φαίνεται ότι αποδίδει με κύριο έργο το Μετρό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έργα όπως η ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, η οδική σύνδεση ΟΛΘ - ΠΑΘΕ, η σιδηροδρομική σύνδεση του ΟΛΘ, ο προαστιακός δυτικης Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, θα αλλάξουν την εικόνα της και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πολυεπιπεδη ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει εργοτάξια και όχι μουσαμάδες όπως η προηγούμενη Κυβέρνηση. Προβάλει, βέβαια, ως προτεραιότητα η απόλυτη τήρηση των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τα αρμόδια υπουργεία και ιδίως σε ό,τι αφορά το Μετρό, διότι η κατασκευή του έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους Θεσσαλονικείς.


Επιπρόσθετα, η δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί νευραλγικό τμήμα της σύγχρονης μητροπολιτικής περιοχής, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές που μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων μπορούν να αλλάξουν συνολικά τη μορφή της. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προτεραιοποιηθεί η ανάπτυξη της ισόρροπα με την ανατολική πλευρά της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, με γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η πρότασή μου, την οποία και έχω διατυπώσει τους τελευταίους μήνες πολλές φορές δημόσια, για τη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικό νοσοκομείου στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσιου έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση. Μάλιστα, για το θέμα αυτό είχα απευθύνει και επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας. Παράλληλα, ανάλογο ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί στην επέκταση του μετρό στα Δυτικά, ώστε άμεσα να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες. Ιδιαίτερα επωφελής είναι και η αξιοποίηση των υπολοίπων στρατοπέδων, όπως Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ζιάκα κ.α.

Καταλήγοντας, αποτελεί πεποίθηση μου ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη του αύριο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητές της. Ενός σχεδιασμού που θα στοχεύει στην διαμόρφωση όρων αναπτυξιακής ώθησης, θα ενισχύει την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος της, καθώς και την οικονομική και κοινωνική συνοχή της.

Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της ιστοσελίδας «MyPortal.gr», στις 10/9/2022

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol