Πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

H στήριξη της Κυβέρνησης σε νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι δεδομένη και συνεχής με επιδοτήσεις, αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και στοχευμένη ενίσχυση των πιο ευάλωτων. Πάνω από 4δις Ευρώ έχουν δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό. Επιπροσθέτα, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό δαπανών ύψους 2δις Ευρώ.


Όλα τα παραπάνω λειτουργούν ως σοβαρό αντιστάθμισμα του κύματος ακρίβειας που έχει τα χειρότερα μεταβληθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και πλήττει ακόμα περισσότερους επαγγελματίες και εργαζόμενους.


Ειδικότερα, ως προς τους εργαζόμενους σχεδόν οι μισοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό τείνουν στα όρια της φτωχοποίησης, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ. Παράλληλα, ο πληθωρισμός για το Φεβρουάριο εκτοξεύτηκε στο 7,2%, ρεκόρ 25ετίας, ενώ η αποκλιμάκωση του δεν έφτασε αμέσως. Αυτό συνεπάγεται ότι καθίστανται αναγκαίες οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει αρμοδίως ότι έχει και άλλα «όπλα στη φαρέτρα του» στη μάχη κατά την ακρίβεια.


Στη συνεχόμενη στήριξη των εργαζομένων πρωταρχικής είναι η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που είχα την ανάγκη για την αύξηση του κατωτάτου μισθού από το καλοκαίρι, θεωρώ πολύ σημαντική την υλοποίησή της. Από την επαγγελματική μου εμπειρία ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και την επιστημονική μου κατάρτιση, πιστεύω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γεννηθεί, διότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πλήττεται ήδη από τον πολύ αυξημένο πληθωρισμό. Εξάλλου, μια γενναία αλλά σε ρεαλιστικά πλαίσια αύξησης του κατώτατου μισθού απορροφάται από την αγορά, συνεισφέρει τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Συμπληρωματικά, ότι επρόκειτο για το παραπάνω να συνδυαστεί και με τη θεσμοθέτηση προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης που συνοδεύονται και από την εφαρμογή ρητρών για τη μη απόλυση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τα τέλη Μαΐου είναι πολύ θετική. Επιπρόσθετα, η θεσμοθέτηση μέτρων κατά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως βοηθητική.
Ως αντιστάθμισμα για τις επιχειρήσεις που ήταν επωφελώς από το οικονομικό επιτελείο η παραπάνω πρόταση να συνδυαστεί είτε φορολογικά κίνητρα είτε με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορέσουν να αποκτήσουν μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και για να κατευθυνθούν σε εφαρμογή. . συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.


Και, φυσικά, μετά την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή, πρέπει να αποκριθεί στο νέο ρόλο της εντατικής τους ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Ήδη με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία έχει μειωθεί στο 11,9% και στόχος της Κυβέρνησης είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης μέσα στο πολύ δύσκολο αυτό περιβάλλον. Για αυτό και πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας που λειτουργούσαν ως ασφαλιστικές δικλείδες.

Δημοσιεύθηκε στο ''Newsbeast.gr''  στις 9/4/2022

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol